F-ACT Congres 2018

Datum: 20 sep 2018 - Tijdstip:09:00 / 17:00 - Plaats: Utrecht

Bijzonderheden

Aanmelden via: https://www.resilienceplus.nl/index.php/evenementen/fact-2018

 

Wat wordt het centrale thema?
Op 20 september 2018 agendeert Utrecht de verbinding tussen F-ACT en alle nieuwe en bestaande best practices voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Denk hierbij aan de samenwerking tussen F-ACT-teams en de wijkteams. Maar ook aan de samenwerking tussen resourcegroepen, intensive home treatment (IHT), high & intensive care (HIC), active recovery triade (ART) etc. In Utrecht gaan we laten zien en vooral ook laten proeven en ervaren hoe we al deze methodieken zo optimaal mogelijk kunnen verbinden en borgen.

De locatie(s)

We organiseren F-ACT 2018 op verschillende locaties in de binnenstad van Utrecht. We starten met de plenaire opening in de Domkerk. Daarna kunnen de deelnemers kiezen uit goed afgestemde en gevarieerde routes langs workshops op interessante en spraakmakende locaties bij onze partners. De lunch wordt verzorgd door consumer-run projecten in een van de historische panden in de binnenstad. Ook is het mogelijk om een wandel-, fiets- en zelfs een kleine vaartocht te maken langs vernieuwende leer- en werkprojecten. Daarnaast maken we gebruik van locaties in de nabijheid van o.a. de gemeente Utrecht en zijn er ook mogelijkheden om burgerinitiatieven, buurthuizen, werkprojecten etc. te bezoeken.

Alle landelijke en lokale innovaties binnen handbereik?
Het nieuwe samenwerkingsverband laat tijdens F-ACT 2018 zien wat er in Nederland op het gebied van persoonlijk herstel, klinisch herstel en maatschappelijk herstel te zien en te halen is. Zowel provinciaal, landelijk als internationaal, maar ook zeker regionaal en lokaal. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking met de wijkteams, een kijkje in de keuken van de stadswerven, de integratie van wijkteams en F-ACT-teams (Groningen), de proeftuinen van Utrecht, integratie van sociaal domein en ggz, nieuwe inhoudelijke ontwikkelingen binnen de specialistische ggz (Goede GGZ, Nieuwe GGZ), resource group assertive community treatment (RACT) en vele andere vernieuwende concepten die als inspiratiebron kunnen fungeren van de huidige wijk-, ACT-, F-ACT-teams in Nederland.

Cliënten, naasten en familie betrekken
In Utrecht wordt traditiegetrouw al nauw samengewerkt met (ex-)cliënten, ervaringsdeskundigen en familie-ervaringsdeskundigen. Tevens wordt met name binnen de proeftuinen onderzocht hoe familie en het netwerk rondom de cliënt, de buurt of de wijk beter en optimaal betrokken kunnen worden bij de behandeling en begeleiding.

Aandacht voor een waardendebat
De zestiende editie van het F-ACT-congres krijgt extra toegevoegde waarde wanneer we ‘echt’ en live in gesprek gaan met gebruikers van zorg en hun familie, vrienden en naastbetrokken en andere burgers uit de wijk. Een goede balans tussen leef- en systeemwereld is ons streven. Echte veranderingen inzetten en durven afdalen naar de samenleving, kritisch durven kijken naar het eigen handelen zijn belangrijke elementen van dit waardendebat. Daarnaast denken wij dat waardendiscussies (waarom doen we wat wij doen?) in kleine groepen en plenair in de Domkerk tijdens F-ACT 2018 een wezenlijk onderdeel van het evenement moet zijn.