F-ACTcollega’s laten zich niet gek maken……. doe mee…..!

In het voorjaar heeft GGZ Nederland haar onderzoek afgerond naar de administratieve lasten in de ggz. De overall conclusie was: dit is te gek voor woorden, dit kan zo niet langer! Er moet iets gebeuren om de regelgekte in de ggz te beteugelen en het werkplezier in de sector terug te brengen.

Met behulp van de slogan ‘Minder regelgekte, meer zorg!’ vragen we dit najaar aandacht van het Nederlands publiek voor de absurditeit van de lastendruk in de ggz. Maar dat is niet het enige, we gaan ook aan de slag met die regeldruk en steken daarom eerst de hand in eigen boezem. Want onbedoeld leggen we onszelf ook veel regels op, die zich op een later moment tegen ons keren.

Kwaliteit willen we bijvoorbeeld monitoren. Behandelen en begeleiden doen we met heel veel aparte plannen. Telkens richten we weer een nieuw systeem in om ons naar buiten toe te verantwoorden. Dat gaat uiteraard niet altijd over onzinnige dingen, maar alles bij elkaar opgeteld is het een veelkoppig monster geworden waar we last van hebben in ons werk met patiënten en hun naasten. Veel collega’s hebben al aangegeven dat het wel een onsje minder kan, zonder dat de kwaliteit van ons werk eronder lijdt. Wij zijn benieuwd hoe jij daarover denkt en vragen je om met ons mee te denken over welke regels direct de prullenbak in kunnen, omdat ze volstrekt overbodig, onzinnig, dubbelop en/of niet van toegevoegde waarde voor het herstel van de patiënt of een adequate bedrijfsvoering zijn. Heb je ideeën? Mail het ons naar minderregelgekte@ggznederland.nl    

Geschreven door Elsbeth de Ruijter, voorzitter F-ACT Nederland