Interview Huib Dirks (Arkin Jeugd)

Voornaam: Huib
Achternaam: Dirks
Leeftijd: 35
Functie: SPV i.o.
Organisatie: Arkin Jeugd en Gezin
Naam FACT Jeugdteam waarin je werkzaam bent: FACT Jeugd  locatie Wisselwerking 
Deelnemende organisaties in dit FACT Jeugdteam: Levvel, HVO, Arkin Jeugd en Gezin 
Werkzaam bij FACT Jeugd sinds: september 2021

Op welke prestatie als FACT-medewerker ben je het meest trots?
Het afstudeeronderzoek dat ik recent met een 7 heb afgerond. Hiervoor heb ik onderzoek gedaan naar de communicatie tussen ons FACT Jeugdteam en de collega’s van HVO Querido bij 2 vestigingen voor beschermd wonen.

Waar word je blij van in je werk binnen FACT?
Dat ik werk met superleuke collega’s binnen een heel fijn en veilig team en dat ik elke dag wel weer iets nieuws leer.

Wat beschouw je als de ultieme uitdaging in je vak?
Cliënten met soms hele complexe problematiek waarbij ik heel soms een beetje zwaarmoedig word. Gelukkig heb ik op die momenten veel steun aan mijn collega’s.

Waar zit voor jou de grootste meerwaarde van de FACT-aanpak?
De verschillende disciplines in het team die allemaal vanuit hun eigen achtergrond en ervaring met je kunnen meedenken.

Welke FACT-cliënt zal jou altijd bijblijven en waarom?
Dit zijn er meerdere denk ik, als er een combinatie is van vrij veel diagnoses en iemand voor mij persoonlijk meerdere onbegrijpelijke keuzes maakt is iemand voor mij al snel memorabel.

Wat wilde je worden toen je jong was?
Leraar.

Droom: Hoe ziet jouw ideale FACT Jeugdteam en benadering eruit?
Onbeperkt budget, van die hipster camta’s (biro’s heten ze volgens mij) voor elke medewerker waar wij met weer en wind mee op huisbezoek gaan zonder nat te regenen. Alle disciplines minimaal dubbel bezet, veel ervaring binnen het team waar ik van kan leren en er is altijd tijd voor overleg of een huisbezoek met zijn 2en. Aan de benadering zou ik niet veel veranderen denk ik. Geduldig, proberen zoveel mogelijk naast de cliënt te gaan staan en altijd proberen voldoende tijd te maken voor iemand.

Ik ben in de FACT behandeling die ik geef pas echt tevreden als ….
….ik voor mijn gevoel alles geprobeerd heb.

Wat motiveerde jou om als FACT-medewerker te beginnen?
Ik moest ambulant gaan werken voor de SPV opleiding. Ik heb wel het gevoel dat ik nu veel meer en sneller leer vergeleken met toen ik nog klinisch werkte.

Hoe ervaar jij de inzet van ervaringsdeskundigen in het FACT Jeugdteam?
Ik zou hier nog meer ervaring mee willen opdoen. Wij hebben een ervaringsdeskundige binnen het team maar ik merk dat het bij mij nog geen routine is om haar te betrekken bij een hulpvraag. Dit wil ik uiteraard wel meer gaan doen.

Wat zou jij het eerst veranderen als je minister (of staatssecretaris) VWS was?
Proberen de administratieve last voor mensen in die sector wat te verlagen door ze meer vertrouwen te geven.

Welke les die jij geleerd hebt van een cliënt is jou het meest bijgebleven?
Tijdens een wandeling vertelde een cliënt mij het zo zielig te vinden voor die stenen dat ze opgesloten waren, toen wij langs een muur van stenen -welke ingebouwd waren in een metalen frame- liepen. Ik vond dit zelf een hele mooie uitspraak en deze heeft mij wel iets geleerd over dat iedereen vanuit een eigen perspectief, afhankelijk van iemands eerdere ervaringen, naar de wereld kijkt.