Korte terugblik congres Jongeren & Mentale Gezondheid dd 23 nov ’23

Ik was boos na de verkiezingen. En somber. Over de toekomst, dat we steeds meer verharden en verder bij elkaar vandaan komen te staan. Zuur ook: stomme regels, stomme politiek, klote bureaucratie. In die stemming ging ik naar de Maassilo in Rotterdam voor het congres ‘Jongeren en Mentale gezondheid’ donderdagochtend. Geloof me, je moest van goede huize komen om bestand te zijn tegen de hoopvolle energie die dag:
Dide Hoop, oprichter van Groen die keihard aan de weg timmert met een integraal herstelnetwerk, de jongeren van NJR (Joyce Meijberg, Isaac Jean Arnold, Noortje) die vanuit hun ervaring met psychische problemen een glasheldere visie op zorg wisten te geven. Frederique Coelman👌 die liet zien dat je aan boord moet stappen als je dingen wilt verbeteren in de gesloten jeugdzorg en dat je in dat proces goed voor je mensen moet zorgen. Garage2020 met hun creatieve innovaties en Saadeldin Berkhout van Jim met zijn verhaal van hoop en het belang van een eigen mentor. En nog veel, heel veel andere sprekers met inspirerende initiatieven en ervaringsverhalen .

Morgen is een nieuwe dag. Met nieuwe energie, nieuwe initiatieven en steeds meer jongeren die zich uitspreken. Donderdag was jullie roep om beter heel duidelijk te horen, het duwtje dat ik nodig had om uit mijn chagrijn te komen. Dank jullie wel!

Dank ook aan Frits Bovenberg en Hilde Taverne voor het organiseren en NJR Hoofdzaken (Marloes Lauf en Celesta Kasper) voor het faciliteren van deze inspirerende dag!

Vriendelijke groet,
Nynke Frieswijk (bestuurslid F-ACT Nederland en duo-voorzitter Platform FACT Jeugd)