Regering kan niet langer meer wegkijken bij problemen kwetsbare jongeren

Afgelopen zaterdag 23-1 riep de Nederlandse ggz in de uitzending van Kassa het kabinet op tot directe actie. Steeds meer jongeren komen in de knel sinds Corona, en dat verhoogt de druk op de jeugd-ggz enorm. Voorzitter Jacobine Geel: “Het Rijk zegt wel dat iedere jongere de zorg nodig heeft die hij/zij verdient, maar in de praktijk schuift Den Haag dit probleem op de lange baan. Ook de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie NVvP maakt zich grote zorgen: Prof. dr. Arne Popma, voorzitter Kinder – en Jeugdpsychiatrie van de (NVvP): “Laat kinder- en jeugdpsychiaters hun tijd voluit inzetten om kinderen en jeugdigen te helpen. En investeer nú in een breed maatschappelijk Deltaplan mentale gezondheid jeugd om zoveel mogelijk te voorkómen dat meer jongeren in de ggz terecht komen”. Afgelopen donderdag riep Popma in Talkshow M ook al op tot zo’n #deltaplanjeugd Talkshow ‘M’ over de psychologische gevolgen van de coronamaatregelen.

Demissionair Staatssecretaris Paul Blokhuis laat aan KASSA volgens hun persbericht schriftelijk weten: “Gemeenten zijn verantwoordelijk om voldoende zorg in te kopen en te organiseren. Ook wanneer de zorgvraag toeneemt. Er zijn op dit moment geen afspraken over compensatie van gemeenten indien het zorggebruik als gevolg van corona toeneemt”.

Jacobine Geel vindt het onacceptabel dat de regering weigert extra kosten te vergoeden die gemaakt worden om jongeren in crisis te helpen: “Staatssecretaris Blokhuis mag dan demissionair zijn, de crisis die we nu zien bij jongeren vereist zijn directe bemoeienis”.

De Nederlandse ggz pleit al sinds oktober voor meer aandacht van de gevolgen van corona voor jongeren. Lid-instellingen zien steeds meer kinderen met ernstige klachten binnenkomen. Het aantal crisismeldingen is fors gestegen.

De schade die nu zichtbaar wordt bij jongeren moet nu aangepakt worden voordat kinderen verder verslechteren. Daarvoor is brede actie nodig om erger te voorkomen.

Bron: NVvP.