promotie ‘Youth FACT in the Netherlands: From Application tot Outcomes’ – Marieke Broersen dd 16 juni 16.30 uur

Youth Flexible Assertive Community Treatment in the Netherlands: From Application to Outcomes

  • Locatie: Cobbenhagen building, Aula (Tilburg Universiteit)
  • Promotor: prof. dr. J.D. Kroon
  • Copromotores: dr. N. Frieswijk, dr. D.H.M. Creemers

De adolescentie is een belangrijke maar vaak uitdagende levensfase. Jongeren maken een snelle ontwikkeling door en krijgen te maken met uitdagingen op school, werk, relaties en hun psychische gezondheid. Voor sommige jongeren stapelen de problemen zich op: psychische klachten, spanningen thuis, middelengebruik of moeite met school en werk. Juist deze jongeren vallen vaak tussen wal en schip, doordat de zorg versnipperd is en niet goed samenwerkt.

FACT Jeugd (Flexible Assertive Community Treatment) is ontwikkeld om deze jongeren beter te ondersteunen. Dit is een zorgmodel waarbij een team van verschillende professionals (zoals verpleegkundigen, maatschappelijk werkerspsychiaters, psychologen, ervaringsdeskundigen) jongeren begeleidt in hun eigen omgeving. De zorg is flexibel: het team past de intensiteit aan op wat de jongere op dat moment nodig heeft. Het doel is om jongeren te helpen herstellen, zich te ontwikkelen en weer grip te krijgen op hun leven. In dit onderzoek werden bijna 200 jongeren in 16 FACT Jeugd teams gevolgd om te zien hoe het model in de praktijk wordt uitgevoerd en of het bijdraagt aan hun herstel.

Wat blijkt?
– Jongeren in FACT Jeugd hebben te maken met een combinatie van psychische en sociaal-maatschappelijke problemen waarbij een grote groep al meerdere zorgverleningstrajecten heeft gehad en vastloopt in de reguliere zorg.
– Het lukt de FACT Jeugdteams om deze jongeren te bereiken en zorg te verlenen. De teams lieten een sterke uitvoering zien van de basisprocedures van FACT.
– Jongeren gaven aan dat hun psychische klachten afnamen, dat zij beter contact kregen met leeftijdsgenoten en zich beter voelden over hun leven. Hulpverleners zagen ook positieve veranderingen: minder schoolverzuim en verbetering in het psychisch- en dagelijks functioneren.

Wat kan beter?
– Belangrijke functies in de teams, zoals ervaringsdeskundigen, arbeids- en onderwijsspecialisten waren onvoldoende ingevuld. Juist deze rollen zijn belangrijk om jongeren goed te begeleiden in hun herstel en richting werk of school.
– De afname van school- en werkproblemen vertaalden zich niet in meer deelname aan onderwijs of werk.
– Daarnaast is er aandacht nodig voor de leeftijdsgrens van FACT Jeugd. Bij sommige teams stopt de zorg op 18 jaar, bij andere op 23. De overgang naar volwassenenzorg verloopt vaak moeizaam, terwijl jongeren juist in deze fase nog veel steun nodig hebben.

De resultaten uit dit onderzoek geven een voorzichtige indicatie dat dit herstel- en ontwikkelingsgerichte zorgmodel een gunstige impact heeft op het mentaal welzijn en functioneren van jongeren met een opeenstapeling van zorgbehoeften. Het is bemoedigend dat het zorgsysteem steeds meer inzet op domein overstijgende zorg en een holistische, contextgerichte benadering omarmt. Hierbij wordt erkend dat problemen vaak onderling samenhangen en meerdere levensdomeinen beïnvloeden. Het uiteindelijke doel is om de versnippering in de zorg te verminderen en te zorgen voor geïntegreerde zorg op verschillende niveaus.

Wij bieden voor onze ceremonies ook een livestream aan. Zie de website geheel onderaan de pagina.