Voorstellen nieuw bestuurslid Matty van Loon (Amarant)

Hallo leden van F-ACT Nederland en andere lezers,

Mijn naam is Matty van Loon en sinds kort mag ik onderdeel uitmaken van het landelijke bestuur van vereniging F-ACT Nederland.

Al sinds mijn vroege jeugd ben ik begaan met mijn medemens en een beetje idealistisch ingesteld. Soms met gevaar voor eigen leven klom ik, een jaar of 10, op daken om verstopte regenpijpen te verlossen van grote hoeveelheden bladeren en als puber zat ik in een werkgroep om alle geloven samen te voegen. Dit leek me het beste om alle oorlogen te stoppen…. Bijbaantjes had ik in de horeca maar ook in de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en binnen de GGZ.

Na mijn SPH opleiding ben ik bij Amarant gaan werken als persoonlijk begeleidster met ouder wordende mannen met een ernstige verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Wat heb ik daar veel geleerd en ontzettend veel plezier gehad. Later ben ik een jaar in Amerika gaan wonen en heb daar ook met mensen met een verstandelijke beperking gewerkt. Daar noemden ze de cliënten ‘consumers’ en in plaats van een ‘disability’ gebruikten ze de mooiere term; intellectually challenged.

Daarna ben ik teruggegaan naar Amarant en ben steeds meer richting de mens met psychische en crisisachtige problemen gaan bewegen. Inmiddels zijn we bijna 23 jaar verder en werk ik sinds 3 jaar als regie behandelaar in een LVB FACT team. Daarnaast werk ik binnen het COT een Crisis Ondersteuningsteam in West Brabant. Dit is een klein team dat zich met name richt op het voorkomen of bijsturen in crisissituaties. Dit doen we door bij de mensen met een crisis-hulpvraag mee te kijken op alle niveaus (persoon in crisis zelf maar ook de omgeving en organisatie/ management) om te onderzoeken waar eventueel mogelijkheden en kansen liggen.

In de loop van de jaren ben ik orthopedagogiek gaan studeren en veel later heb ik de OG (Orthopedagoog Generalist) opleiding afgerond. Deze opleiding is nog wat minder bekend dan de GZ opleiding, maar de uiteindelijke functies gaan steeds meer op elkaar lijken. Ik word gedragskundige of regiebehandelaar genoemd en heb een BIG registratie.

Ik hou van schilderen, muziek maken, mijn huisdieren verzorgen (ik heb er veel!), kamperen, maar ook chique chillen.

Ik ben wat chaotisch van aard, maar daardoor misschien ook wel laagdrempelig in contact. Ik geloof in contact, ECHT contact. De ander horen en zien zonder oordeel of meteen op de oplossing af te snellen. En ik denk dat vooral daar mijn missie en passie ligt….. want of je nu een iets lager intelligentie profiel hebt, in een ander land geboren bent of zelf hulpverlener bent, uiteindelijk willen we ‘er toe doen’. Ik ga voor: minder hokjes en meer aandacht voor de mens, hulpverlening afstemmen op wat de ander nodig heeft.