Interview Wendy Mulder (GGZ Friesland)

Voornaam: Wendy
Achternaam: Mulder
Functie: verpleegkundig specialist
Organisatie: GGZ Friesland
Naam FACT Jeugdteam waarin je werkzaam bent: FACT Jeugd Drachten, onderdeel van het jong volwassenen circuit wat weer onderdeel is van GGZ Friesland 
Deelnemende organisaties in dit FACT Jeugdteam: met ingang van februari 2023 zal VNN uit ons Fact team stappen. Alliage en GGZ Friesland zijn de overgebleven organisaties.
Werkzaam bij FACT Jeugd sinds: mei 2021

Op welke prestatie als FACT-medewerker ben je het meest trots?
Dat ik heb mogen bijdragen aan iemands herstel waardoor zij konden groeien naar gezonde volwassenheid.

Waar word je blij van in je werk binnen FACT?
Ik word er blij van als we jongeren kunnen helpen te herstellen. Ik ben blij deel uit te mogen maken van een multidisciplinair team waarin wij elkaar laagdrempelig kunnen vinden en waarin we gebruik maken van elkaars kennis en kunde. Ditzelfde geldt voor onze samenwerking met onze ketenpartners.

Wat beschouw je als de ultieme uitdaging in je vak?
Aansluiting vinden bij de jongere en het vertrouwen krijgen om samen aan de slag te mogen gaan. Als multi disciplinair team bundelen we onze kennis en kunde met doel de beste behandeling te kunnen bieden.

Waar zit voor jou de grootste meerwaarde van de FACT-aanpak?
Wat ik eerder al aangaf; het laagdrempelig multidisciplinair samenwerken.

Welke FACT cliënt zal jou altijd bijblijven en waarom?
Een jongere waarbij op 18-jarige leeftijd ASS werd vastgesteld; zij kreeg tijdens haar psycho educatie eindelijk antwoord op de vragen die ze al heel lang had. Dingen vielen voor haar op haar plek. Recent hebben we een jongere verloren na suïcide. Hij zal mij ook altijd bijblijven.

Wat wilde je worden toen je jong was?
Tijdens mijn HBO-v stage kwam ik voor het eerst in aanraking met ‘FACT werken’. Ik was toen nog te jong om dit goed vorm te kunnen geven maar vond de manier van werken geweldig.

Droom: Hoe ziet jouw ideale FACT Jeugdteam en benadering eruit?
Laagdrempelig werken vanuit een volwassen taakoppak. Werkprocessen die lopen, aanmeldingen die zorgvuldig worden voorbereid en uitgezet, duidelijke richtlijn in behandeling en afsluiten zodra jongere voldoende is hersteld. Behandeling is zo goed en zo kort mogelijk.

Ik ben in de FACT behandeling die ik geef pas echt tevreden als ….
……de jongere merkt dat het beter gaat en weer vertrouwen krijgt volwassen te worden zonder heftige klachten. Dat een jongere de kracht vindt te herstellen.

Wat motiveerde jou om als FACT-medewerker te beginnen?
Om te onderzoeken wat we kunnen betekenen in die casussen die elders vastgelopen waren. Complexe zorg, mislukte behandelingen, juist die verhalen waar presentie noodzakelijk is. Hierin nabijheid en erkenning bieden en onderzoeken waar ruimte zit om samen aan de slag te mogen gaan.

Hoe ervaar jij de inzet van ervaringsdeskundigen in het FACT Jeugdteam?
Zij is onmisbaar in ons team. Ze sluit naadloos aan bij onze jongeren en is van grote meerwaarde doordat zij haar ervaring deelt.

Wat zou jij het eerst veranderen als je minister (of staatssecretaris) VWS was?
Meer geld beschikbaar maken voor goede zorg voor onze jongeren, meer klinische behandelplekken en meer passende woonplekken.

Welke les die jij geleerd hebt van een cliënt is jou het meest bijgebleven?
Wat ik geleerd heb; dat snapchat filters echt niet meer kunnen en dat mijn kledingstijl nog best oké is voor een bejaarde;)).
Inhoudelijk heb ik veel geleerd m.b.t. automutilatie, drugsgebruik en suïcidaliteit.